2012. június 13., szerda

Saját cikk: Amit az egészséges és tartható táplálkozásról tudok


Sokan a diéta után még egy darabig kissé talajvesztetten követik a megszokott, alacsony kalóriás étrendet, aztán még egy kis ez, egy kis az hozzá, majd sok ez, sok az, majd "ennyi még nem árt", végül ott áll az újonnan felfújt Michelin-baba diétára készen.


Diétázom egy ideje. Talán egész életemben diétáztam, de most, végre nagyon közel vagyok ahhoz, amilyen lenni szeretnék, vagy legalábbis amit a testi adottságaim lehetővé tesznek. Ennek az utazásnak sosem lesz vége, de mostanra már nem is szeretném, hogy vége legyen, mert csodálatos, egy új, más minőségű élet. Érdekes, ahogyan a fogyással és sporttal átreformáltam a lelkem, a világnézetem, méghozzá a tiszta, élhető élet, az 'igazi' magam felé.
A csapból is a diéta folyik, ugye? Ilyen diéta, olyan diéta, csodabogyó, lékúra, minden, amit kívánhatsz, csak győzz válogatni. Na de mit teszel, ha lefogytál és már inkább csak szeretnéd megtartani a súlyodat? Ha a jól megszokott sporthoz megfelelő "egészséges, kímélő" táplálkozást keresed? Erről szinte mindenki hallgat, nem itt van a nagy üzlet. A nagy üzletet a hízás-fogyás ciklikus körei jelentik. Ezennel jelentem, én ebből kiszálltam! Legalábbis mindent megteszek érte.
  1.  Első lépésben azt hiszem, a kaja nem vallás, nem dogma, vagy parancsolat, hanem az életünk része. Ha kialalkítottad a jól bevált étrended, amit képes vagy élvezettel követni és meg is tudsz fizetni, akkor tartsd ahhoz magad, de NE FOGD FEL VILÁGÉGÉSKÉNT, HA NÉHA MEGTÖRÖD. Előfordul grillparti, szalonnasütés, baráti találkozó, szülinap, ünnep. Szerintem ilyenkor vétek kihagyni a közös, élvezetes kajálásokat. Még az is előfordul, hogy elszalad veled a ló. Nem ez a világ vége. Másnaptól vissza a rendes kerékvágásba. A súlyod szépen helyre fog állni, ahogy a formád is és nem maradtál ki semmiből. Egy egész életet csak így lehet és érdemes élni, nem örökké kimaradni és kivonni magad olyan dolgokból, amiben igenis benne szeretnél lenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig, minden nap zabálj összevissza. Ha odafigyelsz a testedre, úgyis szól, hogy mikor elég, vagy sok.
  2. Második lépés, ahol magam is tévúton tévelygek, de látom már a fényt: a testsúlytartó, élethosszig étrendet ne úgy alakítsd ki, hogy a régi, már túlhaladott diétádat kicsit kibővíted jégkrémmel, csokikával, fehér kenyérrel és pizzával, legalábbis szerintem nem hiányzik annyira az a narancsbőr, cukorsokk, zabálási rohamok. És kár ennyi szükséges kalóriát üres kajára fecsérelni. Inkább VONJ BE TÖBB HASZNOS KAJÁT A TÁPLÁLKOZÁSODBA! Legyen több gyümölcs, mert az finom és egészséges is, több zöldség, több összetett szénhidrát, hasznos zsírok, olajos magvak, kicsit nagyobb adagok. Engedd meg magadnak a sajtokat, egy-egy pohár finom bort. Használd a fantáziádat! Az eredményed fantasztikus, gazdag és élvezetes étrend lesz.
  3. HASZNÁLD FEL, AMIT A DIÉTA IDEJE ALATT TANULTÁL! Már nagyon jól tudod, hogy naponta többször, kisebb adagokat célszerű enni, átlagosan 3 óránként. Ha annyira jól tudod, használd ki ezt a tudást, mert segít megőrizni a formád. Tarts tízórait, uzsonnát, nem kell, hogy minden alkalommal nagy étkezést csapj, de egyél pár falat hasznos kaját. Tudd, hogy a szénhidrátok nagy részét a délelőtt folyamán vidd be, a délután közepétől ha lehet, akkor már csak zöldség-fehérje. Még egyszer mondom, hogy nem dogma, de többnyire könnyen és haszonnal alkalmazható tudás ez. Ha tudod, továbbra is kerüld a zsíros, olajos kaját, rántott kütyüt, sült krumplit, feleslegesen bevitt töméntelen kalória. Ne felejtsd el, hogy a zsíros kaja egyszerű szénhidráttal a leghalálosabb kombó. Sült krumpli ketchuppal, krumplipüré például. 
  4.  Akármilyen is volt a diétád, egysíkú, vagy változatos, most itt az ideje, hogy MINÉL TÖBB CSODÁS, SZÍNES, ÚJ KAJÁT PRÓBÁLJ KI, használd a fantáziád, alkoss. Meríts a mediterrán-konyha receptjei közül, pácolj, grillezz, fűszerezz, tölts, a lehetőségeknek egyszerűen nincsen korlátja. 
  5. 5. Ami nagyon fontos, hogy FIGYELJ A VÁLTOZATOSSÁGRA. Én például nagyon megkötöm magamat a zabpehellyel. Nem jó, rengeteg jó szénhidrát-forrás van. Árpa, köles, rizs, teljes kiőrlésű tészták/lisztek, néha burgonya, mind jók és mind hasznosak a maguk módján. Mint ahogy a zöldségek, gyümölcsök is, hiszen annyi féle van. Olajos magvak: mandulaszeletkék a salátára, vagy dió a zabkásába, kis csomag szotyi, vagy tökmag filmezéshez, ezek mind hozzájárulnak, hogy egészséges légy és nagyszerűen, energikusan érezd magadat.
  6. SZABD SZEMÉLYRE AZ ÉTRENDED. Lehet, hogy egyedül élsz, vagy nagy családban? Ráérős, főzős anyuka vagy, esetleg örökké időhiánnyal küzdesz és rohansz? Aktívan sportolóként szemétégetőként üzemelsz és bármit felhaználsz, amit megeszel, vagy irodai dolgozóként egy kicsikét örökké figyelned kell a kalóriákra? Bármelyik igaz, meg lehet találni azt az étrendi kört, amit a SZÁMODRA JÓ. Ennek az elhatározásnak egyedül a te akaratod szabhat korlátokat, ha jól átgondolod, hogyan tudnád megoldani, biztos, hogy megtalálod a módját. Ja, még valami: a lehető legrosszabb korlát a pénztárca, ami nagyon sok lehetőséget elvehet. Ennek ellenére még szűkös költségvetéssel is lehetséges megtalálni a megoldást.
Első megközelítésben, konkrétumok felsorolása nélkül ennyi jutott eszembe a témáról. Remélem, hogy sikerült használható ismereteket nyújtanom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése